سه خبر علمی
روشنگری
يادبگير، ساده‌ترين چيزها را براي آنان كه بخواهند يادبگيرند هرگز دير نيست

مصرف بيش از حد نمک و خطر مرگ

پژوهشي تازه نشان مي‌دهد که مصرف بيش از حد نمک، مي‌تواند عواقب بسيار زيان‌آوري براي سلامت انسان داشته باشد.نمکي که در آشپزي استفاده مي‌شود حاوي ناتريوم کلوريد است و همين نمک مهمترين منبع ناتريوم براي انسان است.

پزشکان دانشگاه هاروارد، حدود ۲۴۷ پژوهش در مورد مصرف ناتريوم از ۵۰ مراکز تحقيقاتي کشورهاي مختلف را بررسي کردند. آنها نخست تاثير ناتريوم را بر فشار خون تحليل کردند. سپس تاثير فشار خون را بر بيماري‌هاي قلبي و دستگاه گردش خون را مورد بررسي قرار دادند.

اين محققان در نهايت با ارزيابي اين داده‌ها نتيجه‌گيري کردند که ميزان مرگ و مير تا چه اندازه ناشي از بيماري‌هاي قلبي و بيماري‌هاي دستگاه گردش خون است و همچنين تا چه حد بستگي به مصرف ناتريوم دارد.

دو سوم از ۳/ ۲ ميليون نفري که در سال ۲۰۱۰ جان خود را بر اثر مصرف بيش از حد ناتريوم از دست دادند، مرده بودند. ۴۲ درصد آنها به دليل ايست قلبي و ۴۱ درصد بر اثر سکته مغزي فوت کردند.

در تحقيقي تکميلي پژوهشگران دانشگاه هاروارد ميزان مصرف نمک در سراسر دنيا را نيز بررسي کردند. بر اساس آن، ۹۹ درصد جمعييت جهان بيشتر از حدي که سازمان بهداشت جهاني توصيه مي‌کند، نمک مصرف مي‌کند.

ميزان توصيه شده روزانه تنها ۲ هزار ميلي‌گرم است.

نمک به صورت نهفته در بسياري از مواد غذايي، مانند نان، گوشت، کالباس و پنير موجود است؛ اما کمتر کسي از اين موضوع آگاه است.

منبع:DW.DE

هجوم کوتاه‌مدت و شديد سرما؛ ره‌آورد گرمايش زمين

به باور محققان سرما در سال‌هاي آينده دوره‌هاي کوتاه‌تري دارد، اما سخت‌تر خواهد بود. در عين حال متوسط دماي ماه‌هاي زمستان – در پي گرمايش زمين – افزايش خواهد يافت.

دليل بروز اين پديده چيست؟ يکي از دلايل سرماهاي ناگهاني و سخت را گرمايش کره زمين و ذوب‌شدن بيش از اندازه يخ‌ها در قطب شمال مي‌دانند. افزايش روزافزون استفاده از سوخت‌هاي فسيلي و آزادشدن گازهاي گلخانه‌اي يکي از عوامل افزايش دماي عمومي کره زمين است.

افزايش دما يخ‌هاي قطبي را ذوب مي‌کند. آب سربرآورده از زير يخ گرم‌تر از يخ است و سبب افزايش دماي لايه هواي بالاي خود مي‌شود. افزايش انرژي مولکول‌هاي هوا فشار محيط را تغيير مي‌دهد و اختلاف فشار به وزش باد مي‌انجامد. باد نيز هواي سرد را به سمت شمال اروپا و روسيه مي‌راند.

بر اساس اعلام مرکز داده‌پردازي يخ و برف ايالات متحده آمريکا (NSIDC) وسعت يخ قطب شمال در سپتامبر ۲۰۱۲ به کمترين حد خود در ۳۳ سال گذشته رسيد.

البته دانشمندان تغيير رفتار زمستان در سال‌هاي اخير را دليل حرکت اروپا به سمت عصر يخبندان تازه‌اي نمي‌دانند؛ اما با توجه به تغيير شرايط جوي زمين معتقدند که قاره‌ي سبز در سال‌هاي آينده به‌طور دايم با دوره‌هاي غيرعادي سرما درگير خواهد بود.

منبع:DW.DE

هواي زمين طي چهار هزار سال هيچ‌وقت به اين گرمي نبوده‌است

اندازه‌گيري دماي سطح زمين از بيش از يازده هزار سال قبل تاکنون، هرگز پيش از اين سابقه نداشته است.
پژوهش نشان داد که دست‌کم از چهار هزار سال پيش تاکنون، متوسط دماي هواي کره زمين هيچ‌وقت به اين درجه گرم نبوده است، و کره زمين طي دهه‌هاي آتي با گرمايي روبه‌رو مي‌شود که از پيش از عصر يخبندان به اين‌سو سابقه نداشته است.

در اين پژوهش جامع براي تخمين دماي هوا در طول بيش از يازده هزار سال گذشته، دانشمندان به هشت شيوه از جمله بررسي شکل و قطر حلقه‌هاي تنه درخت، فسيل‌هاي دريايي، و رسوبات آبي درياچه‌ها و اقيانوس‌ها به تحقيق پرداخته‌اند.

نتيجه اين تحقيق معلوم کرد که دماي هوا از پنج هزار سال پيش در روندي بسيار کند ۱٫۳ درجه فارنهايت  پايين آمد. ولي اين کاهش دما در حدود ۱۰۰ سال پيش متوقف شد، و از آن زمان در چرخشي معکوس و باشتاب، دماي هوا شروع به بالا رفتن کرد. به اين ترتيب  کاهش دمايي که پنج هزار سال طول کشيده، ظرف ۱۰۰ سال دوباره به حالت قبل برگشت.

يکي از اقليم‌شناسان سازمان ناسا: که مقياس يک درجه فارنهايت را اصلا نبايد دست کم نگرفت چرا که کاهش ۱۰ درجه فارنهايت مي‌تواند جهان را به عصر يخبندان بازگرداند و افزايش حدوداً دو درجه‌اي فارنهايت دما هم باعث افزايش بيش از ۲۰ متري سطح آب درياها مي‌شود.

شان مارکوت، مدير تيم دست‌اندرکار اين تحقيق: اگر روند گرمايش زمين به همين شيوه ادامه يابد، تا پايان قرن حاضر، يعني ۸۷ سال ديگر، بشر با گرمايي وراي هرآنچه جامعه بشري پس از عصر يخبندان تاکنون تجربه کرده مواجه خواهد شد.

دانشمندان معتقدند که افزايش زياد گازهاي گلخانه‌اي از روند طبيعي بازگشت به دوره کاهش دما جلوگيري مي‌کند. افزايش دما در کوتاه‌مدت بقاي بسياري از گونه‌ها را تهديد مي‌کند ضمن اينکه تمدن بشري را تحت تاثير قرار خواهد داد.

دوره فعلي زمين‌شناسي با نام هولوسين بيش از ۱۱ هزار سال قبل  با افزايش دما و آب شدن بخش‌هاي بزرگي از لايه‌هاي يخي نيم‌کره شمالي آغاز شد، و به عقيده دانشمندان شرايط اقليمي معتدل دوره هولوسين بود که موجب توليد وسيع آذوقه و در نتيجه پاگرفتن تمدن بشري بر روي کره زمين شد. بشر با تغيير شيوه زندگي خود از شکار  دست کشيد و به کشت‌وکار روي آورد.

منبع: دانش و فن RFI



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:








تاریخ: جمعه 1 فروردين 0برچسب:,
ارسال توسط امید
آخرین مطالب